L ~ Linzen in een smeuïge Indiase Khichuri

Dit Indiaase gerecht wordt op heel veel verschillende schrijfwijzen geschreven, zoals kitchri, kitcherie, khicherie, khicari, khichadi, kedgeree, kitchari, kidgeree, kedgaree, kitchiri, khichari of als khichuri. Leuk als je me laat weten als je nog een andere schrijfwijze tegenkomt! In India verwijst het gewoonlijk naar elk recept dat als basis-ingrediënten linzen en rijst heeft. Verder wordt er enorm gevarieerd in het toevoegen van kruiden en de hoeveelheid vocht. In sommige variaties kom je groenten, fruit of noten tegen. Experimenteer er zelf mee :-)

(2 pers.) 40 g rode linzen, 80 g basmati-rijst, 240 ml water, kaneelstokje van 5 cm, laurierblad, 1 el Churna*, zeezout naar smaak

Lens Culinaris Esculenta, Otto Wilhelm Thomé (1885)

De rijst en linzen goed wassen tot het water helder is. In een steelpan de rijst, linzen, water en specerijen aan de kook brengen en zachtjes laten pruttelen voor ongeveer 12 minuten. Daarna 10-15 minuten verder laten garen door het vuur uit te zetten, met een theedoek over de pan. Voeg naar smaak zout toe. Serveer er in de zomer een salade bij en krokant gebakken blokjes gerookte tofu.

L ~ Lentils in a creamy Indian Khichuri
This Indian dish is written in many different spellings, such kitchri, kitcherie, khicherie, khicari, khichadi, kedgeree, kitchari, kidgeree, kedgaree, kitchiri, khicharee or khichuri. Nice if you let me know if you come across another spelling! In India, it usually refers to any recipe containing basic ingredients lentils and rice. Furthermore, it is greatly varied in the addition of seasoning and the amount of moisture. In some variations, you get vegetables, fruit or nuts. Do it yourself and experiment with this and with that :-)

(Serves 2) 40g red lentils, 80g basmati rice, 240 ml of water, cinnamon stick 5 cm, bay leaf, 1 tsp Churna*, sea salt to taste Lens Culinaris Esculenta, Otto Wilhelm Thomé (1885) Wash 80 g basmati rice and 40 g lentils until the water runs clear. Add the lentils and rice in a saucepan together with 240 ml water, 5 cm cinnamon stick, 1 bay leaf and 1 tbsp Churna*. Let it come to a boil and simmer until the rice is tender and creamy, about 20-30 minutes. If there is no water left, turn of the flame and leaf a cloth over the pan. Add salt to taste. Serve in with a salad for example, and crispy-browned-diced-smoked-tofu.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s