M ~ Mmmmmmmh… wokken met Misome

Misome, komatsuna, paksoi, tatsoi, amsoi en kamsoi zijn de exotische namen van een aantal Aziatische bladgewassen. Deze soorten worden tegenwoordig ook in Europa gekweekt vanwege onze interesse in de Oosterse keuken. Ze behoren allemaal tot de kruisbloemigen en zijn familie van onze welbekende kool. Grappig genoeg zijn deze soorten ook geschikt voor ons Noordwest-Europese klimaat! Allemaal kunnen ze op verschillende manieren in de keuken worden gebruikt: de jonge blaadjes kunnen in een salade en de volgroeide kroppen kunnen gewokt of gestoofd. Tussen Aziatische bladgewassen zitten vaak grote verschillen in smaak, in het spectrum van scherp en mosterdachtig tot neutraal en koolachtig. De genoemde groenten zijn vrij mild en daarom een leuke variatie op spinazie. Laat je verrassen!

(2-3 pers.) 1 krop misome, 1-2 wortelen, 100 g taugé, kleine rode ui, teentje knoflook, 1 tl versgeraspte gember, 1 el Churna*, 2 el sesamzaad, 2 el ghee of olijfolie, teriyaki/sojasaus naar smaak

Misome_Brassica narinosa_AS.jpegSnijd het blad van de gewassen misome in dunne reepjes en houd de steeltjes apart. De wortel mag julienne (als luciferstokjes) gesneden of in dunne plakjes en snipper de ui. Verwarm de ghee/olie en bak daarin de ui, Churna*, geperste knoflook, gember, sesamzaad en de wortel. Roerbakken tot de ui mooi glazig is. Voeg eerst de steeltjes van de misome toe en laat zo’n 4-5 minuten meebakken. Tenslotte het blad en de taugé toevoegen met de teriyaki/sojasaus. Stoven tot de blaadjes van de misome net geslonken zijn, ongeveer 3-4 minuten. Heerlijk met basmatirijst en een pittige chutney.

M ~ Mmmmmmhhh…. Misome in a Wok
(2-3 pers.) 1 head misome , 1-2 carrots , 100g bean sprouts , small red onion , garlic clove, 1 teaspoon freshly grated ginger 1 tbsp Churna * , 2 tbsp sesame seeds, 2 tablespoons ghee or olive oil, 1-2 tbsp teriyaki / soy sauce to taste Misome_Brassica narinosa_AS.jpeg
Cut the leafs of a crops misome into thin strips and keep the stalks separately. Cut 1 or 2 carrot(s) julienne (like matchsticks ) when you are in a creative mood or cut into thin slices and finely chop 1 small-sized red onion . Heat 2 tbsp ghee or vegetable oil. Fry the onion , 1 tbsp Churna* ,  1 clove crushed garlic, 1 tsp freshley grated ginger, 2 tbsp sesame seeds and the carrot. Stir fry until the onion is nicely glazed. Add the stalks of the misome and let them fry for about 4-5 minutes . Finally, add the leaves and 100g bean sprouts with 1-2 tbsp teriyaki / soy sauce. Simmer until the leaves of the misome do shrink, about 3-4 minutes. Delicious with basmati rice and a spicy chutney.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s