N ~ Nieuw-Zeelandse spinazie bereidt als spinazie :-)

Nieuw-Zeelandse spinazie is een heel verwarrende naam, want de soort wordt in gerechten bereid als spinazie, maar is in geen enkel opzicht verwant aan spinazie. Hetzelfde geldt voor ‘Duin Spinazie’, wat een locale specialiteit is in zuidelijk Afrika. Beide planten komen uit de ijskruidfamilie (Aizoaceae), dus het zijn een soort van vetplantjes, hoewel ze meer op spinazie lijken :-). Ze hebben een ziltige smaak. Aan het einde van de 18e eeuw werd Nieuw-Zeelandse spinazie naar Europa gebracht. Omdat de plant warmteminnend is, groeit ie in Nederland pas op z’n best in augustus. In andere landen wordt de plant ook wel Tetragonia genoemd, van tetragonus, wat vier-hoekig betekent en verwijst naar de vorm van de vruchtjes.

(2 pers.) 300 g Nieuw-Zeelandse spinazie, 2 flinke aardappels, 1 kleine rode ui, 1 teentje knoflook, ½ el ghee of zonnebloemolie, 1 tl Churna*, ½ tl bruin mosterdzaad, 1 cm versgeraspte gemberwortel, zeezout en versgemalen zwarte peper, evt. scheutje citroensap en/of stukje fijngesneden groene peper

Nieuw-Zeelandse spinazie_Pierre-Joseph Redouté (10 juli 1759 - 20 juni 1840 _Tetragonia tetragonioides_genus Aizoaceae_Demodovia tetragonoides Pallas
Nieuw-Zeelandse spinazie, Pierre-Joseph Redouté (July 10, 1759 – June 20, 1840), Tetragonia tetragonioides_genus Aizoaceae_Demodovia tetragonoides Pallas

Was de ‘spinazie’ en snijd in kleine reepjes. Aardappelen schillen en in blokjes snijden van ongeveer 1 cm. Verhit de ghee of olie in een stevige koekenpan en doe mosterdzaad en Churna* erbij. Als de zaadjes beginnen te dansen en knetteren de gember en fijngesneden ui en knoflook toevoegen. Even meebakken en de aardappelblokjes met ongeveer 3 dl water erbij doen. Afdekken en 5-7 minuten zachtjes laten koken. Dan de ‘spinazie’, citroensap en/of groene peper toevoegen, goed vermengen en zo’n 10 minuten meekoken. Heerlijk met yoghurt of een frisse raïta en chappati-brood.

N ~ New Zealand Spinach cooked as spinach :-)
(Serves 2) Shred 300 g New Zealand spinach  into small strips. Peel 2 big potatoes and cut into 1 cm cubes. Heat ½ tbsp ghee or sunflower oil in a skillet. Add ½ tsp mustardseeds and 1 tsp Churna*.  When the seeds begin to crackle and dance add 1 cm freshly grated ginger, 1 small red onion and 1 clove garlic finely chopped. Fry until the onion gets soft. Add potato and 3 dl water. Cover and boil 5-7 minutes. Add “spinach”, 1 tsp lemon juice and a little (green) pepper. Mix well and simmer for about 10 minutes. Delicious with yoghurt or a fresh raita and chappati bread.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s