O ~ Opperdoezer Ronde bereidt als groente :-)

Nederland is lange tijd het land van de aardappeleters geweest. In Nederland zien we de aardappel oorspronkelijk als een ‘maaltijddrager’, terwijl in veel landen, waaronder India, de aardappel meetelt als groente. Door de introductie van rijst, meer recent de quinoa en frekeh, couscous, pasta’s en deegwaren als tortilla’s, wraps en pizzabodems heeft de aardappel duchtige concurrentie gekregen. Als je je een beetje verdiept in de aardappel dan heeft ie een fascinerende geschiedenis, die voor de Europeanen begint met de ontdekking door de Spanjaarden rond 1536 in Zuid-Amerika. Op dit moment zijn er wereldwijd zo’n 4.000 (!) soorten, waarvan er in Nederland ongeveer 200 worden geteeld. Bij het telen wordt er vooral gekeken naar het verschil in het moment van oogsten, van ‘heel vroeg’ tot ‘heel laat’  in het seizoen. Bij het bereiden van gerechten wordt er vooral gelet op het verschil van ‘bloemigheid’, in het spectrum van ‘heel bloemig’ (ze vallen bij het koken heel snel uit elkaar, perfect voor het maken van puree) tot ‘vastkokend’ (ze blijven glad en heel, wat fijn is als je de aardappels bijvoorbeeld in wat olie wilt bakken).  Aardappelsoorten dragen vaak mooie namen als Eigenheimer, Rode Raja, Frieslander, Artemis en de Opperdoezer Ronde. Die laatste wordt gekweekt in het Noord-Hollandse Opperdoes en bestaat dit jaar als aardappel 150 jaar! Laat hem je smaken!

(4 pers.) 240 g basmatirijst, 3 middelgrote Opperdoezer Rondes, 3 el zonnebloemolie, 1 ½ tl mosterdzaadjes, , 100g verse donkere bladgroente van het seizoen, 1 el citroensap, ½ hete groene peper, 1 el Churna*, 1 tl zeezout, 1½ tl honing, verse korianderblaadjes voor garnering

Aardappel_publicatiedatum en artiest onbekend_Solanum tuberosum_Irish potato
Solanum tuberosum_Irish potato_Illustrator onbekend

Kook de rijst zo droog mogelijk gaar in 480 ml water en laat afkoelen. Snij de aardappelen in blokjes van ½ cm. Was de blokjes twee keer en laat elke keer goed uitlekken. Verhit de olie en mosterdzaadjes in een grote steelpan. Zodra de zaadjes beginnen te springen, de Churna*, aardappelen, bladgroenten, 200 ml water en het zout toevoegen. Even goed omscheppen. Ongeveer 15 minuten zachtjes koken tot de aardappelblokjes gaar zijn. Doe de rijst, citroensap en groene peper erbij. Mengen en zo’n 3 minuten samen koken. Bij het serveren de honing over het gerecht sprenkelen en garneren met de korianderblaadjes.

O ~ Opperdoezer Ronde prepared as vegetables :-)
(Serves 4) 
Cook 240g rice. When the rice is done, turn off the heat and take off the lid. Fluff the rice with a spoon or a fork. Let it sit to “dry out” and cool. Cut 3 medium potatoes into ½ cm cubes. Was them twice and drain well. Heat 3 tbsp sunfloweroil and 1½ mustardseeds in a large saucepan. Once the seeds begin to jump, add 1 tbsp Churna*, the potatoecubes, 100g dark green leafy vegetables of the season, 200 ml water and 1 tsp seasalt. Stir well. Simmer for about 15 minutes until the potatoes are tender. Add the rice, 1 tbsp lemon juice and half a green pepper finely chopped. \Cook about 3 minutes. When serving sprinkle 1½ tsp honey over the dish and garnish with a handfull coriander leaves.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s