Q ~ Quinoa in een welig tierende zomersalade

Quinoa is familie van de amaranten, waar ook verschillende soorten spinazie, bieten, melde, ganzenvoeten en uiteraard amarant deel van uitmaken. Een andere naam voor quinoa is het minder exotische ‘gierstmelde’. In Zuid-Amerika, waar quinoa van nature voorkomt, wordt het al minstens 6000 jaar verbouwd. Voor de Inca’s was het een belangrijke voedselbron, net als amarant. De plant kan onder koude, voedselarme en droge omstandigheden groeien. Daar waar mais niet meer kan groeien in de Andes, kan quinoa dat dus nog wel. In de volkstuin – in ons kikkerlandje – zie ik haar familie, de bijna lichtgevende roze-groene boomspinazie en diep paarsrode melde welig tieren. Werkelijk een lust voor het oog. Verder moet ik bekennen dat ik dacht dat quinoa een graan was, net als rijst en tarwe (waar couscous en de meeste soorten pasta van zijn gemaakt). Dat heeft alles te maken met de manier waarop je het klaarmaakt. Als de temperatuur buiten straks gaat dalen, beloof ik je een recept van ‘Quinotto’: een risotto op basis van quinoa :-)

(4 pers.) 250g quinoa, 2 rijpe tomaten, 75 g rozijnen, 1 teentje knoflook, rasp en sap van 1 (biologische) citroen, sap van 1 sinaasappel, flinke hand peterselie en verse munt, grof gehakt, ± 250 ml groentebouillon, 1 el Churna*, 1 tl mosterdzaad, 1 tl kaneel, 4 el extra vergine olijfolie, zout en versgemalen zwarte peper

Quinoa_Andre Boos_hedendaags kunstenaar_Chenopodium quinoa
Chenopodium quinoa_Andre Boos_hedendaags kunstenaar

Meng het sap van de citroen en sinaasappel en voeg dan zoveel groentebouillon bij dat je in totaal 400 ml vocht hebt. Doe dit in een steelpan, samen met de Churna*, kaneel en ½ tl zout. Breng aan de kook en roer de goed gewassen quinoa erdoor. Laat afgedekt op een kookplaatje in 12-15 minuten zachtjes gaar worden. Als de vloeistof eerder is verdampt kun je het vuur uitzetten en verder laten garen. Op een laag vuur de olie verwarmen en laat de mosterdzaadjes daarin dansen. Heel even de fijngehakte knoflook mee bakken. Voeg dan de in stukjes gesneden tomaat (zonder de pitjes en harde middendeel), de kruiden, rozijnen en citroenrasp toe. Kort verwarmen en het vuur uitzetten. Zodra de quinoa gaar is deze door het groentemengsel scheppen. Breng op smaak met de peper en eventueel nog wat zout. Af laten koelen tot kamertemperatuur en serveren in een mooie grote schaal met enkele muntblaadjes ter garnering.

Q ~ Quinoa in a spicy summer salad
Mix the juice of 1 lemon and 1 orange and add as much vegetable stock until you have 400 ml. Put it in a saucepan together with 1 tbsp Churna*, 1 tsp cinnamon and ½ tsp salt. Bring to a boil and add 250g quinoa, well-washed. Cover and cook gently on a plate for 12-15 minutes until done. As soon as the liquid has evaporated you can turn off the heat. Meanwhile gently heat 4 tbsp extra virgin olive oil in a braising pan and let 1 tsp yellow mustardseeds come to dance. Fry 1 chopped garlic just a few seconds and add 2 ripe tomatoes, cut into pieces (remove the seeds and any hard parts),  a good handful parsley and fresh mint, chopped, zest of 1 lemon and 75g raisins. Blend it al together on a low heat for about two minutes. Turn off the heat. Once the quinoa is done add it to the vegetable mixture. Season with freshly ground pepper and some salt. Leave to cool to room temperature and serve in a nice big bowl. Garnish with some fresh, young leaves of mint. Enjoy!

Een gedachte over “Q ~ Quinoa in een welig tierende zomersalade

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s