S ~ Snijbiet bereidt als Aloo Saag :-)

Vandaag maak ik de kring rond van enkele bijzondere soorten in de ‘familie der amaranten’. Twee weken geleden begonnen met een recept met quinoa (zaad), vorige week met rode biet (wortel) en nu volgt de snijbiet (blad). Doet me er meteen aan denken, wat was er eigenlijk eerst het zaad of de plant? Het ei of de kip? Wie het weet mag het zeggen… :-). Hoewel ik van de rode biet ook het mooie, roodgeaderde blad gebruikwordt snijbiet echt als een bladgewas gezien.  De smaak heeft wat weg van spinazie en het aardse van de rode biet komt er ook in terug. Sommige mensen kennen het onder de naam warmoes, die vooral de soort met dikke bladstelen bedoeld. Bij mijn onderzoek naar de snijbiet, zie ik dat de bladstelen wel als asperges worden gegeten. Dat moet ik als Limburgse natuurlijk een keer uitproberen, echter niet vandaag.

Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla_Puffer_Annette Winkelmolen_2004
Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla_Puffer_Annette Winkelmolen_2004

De eerste keer dat ik snijbiet ergens geteeld zag, was zo’n tien jaar geleden in de Botanische Tuinen van Utrecht: fascinerend knalrode en -gele stengels, waar het licht als glas-in-lood doorheen scheen. Voor mijn theaterproject ‘De aard van het Beestje‘ heb ik daar destijds foto’s van gemaakt. Grappig genoeg wist ik toen niet dat het hier om snijbiet ging, dat realiseerde ik me nu pas :-).

(4 pers.) 600g snijbiet, 700g iets kruimige aardappelen, 1,5 el Churna*, 1 el grove mosterd, 2 el bloem, 200 ml yoghurt, 2 el ghee of olie, zout en versgemalen zwarte peper

Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla_frogs_Annette Winkelmolen_2004
Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla_frogs_Annette Winkelmolen_2004

Schil de aardappels en snij in blokjes. Was de snijbiet, snij het blad in repen. en de stelen in kleine stukjes. Verhit de ghee in een braadpan en voeg de Churna* toe. Even laten aromatiseren en dan de aardappels, de ‘steelstukjes’, mosterd en 300 ml water in pan schenken. Afgedekt 20 min. stoven. Na 15 minuten het blad toevoegen. Roer 2 el water met de bloem tot een glad papje en meng met de yoghurt. Dit mengsel door de aardappels scheppen en 1 minuut zachtjes mee verwarmen. op smaak brengen met zout en peper. Lekker met een pittige mangochutney en naan (Indiaas brood).

Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla_Annette Winkelmolen_2004
Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla_frog_Annette Winkelmolen_2004

S ~ Swiss chard, prepared as Aloo Saag prepared :-)
(Serves 4) Peel 700g potatoes and cut into cubes. Wash 600g Swiss chard, cut the leaves into strips and the stems into small pieces. Heat 2 tbsp ghee in a frying pan and add 1½ tbsp Churna*. Let it flavor and add the potatoes, “stempieces”, 1 tbsp coarse mustard and 300 ml water in saucepan. Stew covered for 20 min. After 15 minutes, add the chardleaves. Mix 2 tbsp water with 2 tbsp flour until you get a smooth paste. Stir with 200 ml yoghurt. Add to the potatoes gently simmer for 1 minute. Season with salt and pepper. Delicious with a spicy mango chutney and naan (Indian bread).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s