T ~ Tomaat in een omelet met basilicum

Tomaten zijn niet voor niets één van de meest populaire groenten om mee te koken. Wat mij betreft niet zozeer in de hoofdrol, maar wel om eindeloos mee te combineren. Ze maken je gerechten heerlijk smeuïg en zoet. Ze voegen letterlijk en figuurlijk kleur toe aan je gerechten. Oorspronkelijk waren ze goudgeel, waar de naam pomo d’oro (‘gouden appel’) vandaan komt. Blijkbaar waren we daar als consument niet helemaal tevreden over, want door veredeling kennen we tegenwoordig vooral de rode tomaat. Afgelopen zomer was ik bij een biologisch teler die zijn goudgele – verrukkelijk zoete – romatomaatjes zelfs moest gaan composteren… hij vond er geen afnemers voor. De consument koopt ze blijkbaar ècht niet. Ik vond het oprecht jammer voor de teler. Dat neemt niet weg dat ik me de prachtige Italiaans klassieke combinatie met mozzarella en basilicum niet zonder de rode variant voor kan stellen. Of zouden de italianen in de tijd vóór de veredeling nog een groen-wit-gele vlag gekend hebben?

(2 pers.) 250g kerstomaten, 4 eieren, handvol verse basilicumblaadjes, 2 tl Churna*, 1 el grove mosterd, 50 g zachte geitenkaas, 1 el ghee of extra vergine olijfolie, zout , versgemalen zwarte peper

Solanum lycopersicum_Kiefsling_1908
Solanum lycopersicum_Kiefsling_1908

Klop de eieren met mosterd, Churna*, zout en peper in een kom. Voeg hieraan de grofgehakte basilicumblaadjes toe en hou enkele mooie blaadjes apart voor de garnering. Halveer de tomaten. Verhit de ghee in een grote koekenpan en bak de tomaten zachtjes voor een minuut. Giet het eimengsel erover en laat met de deksel op de pan in ongeveer 10 minuten stollen. Kruimel de geitenkaas erover. Eventueel kun je het vuur al uitzetten, waarbij de kaas in de afgedekte pan in zo’n 30 seconden zal smelten. Strooi de verse basilicumblaadjes er over bij het serveren. Heerlijk met wat rucolasla en (Italiaans) boerenbrood.

T ~ Tomato and basil omelette
(Serves 2) Beat 4 eggs with 1 tbsp coarse mustard, 2 tsp Churna* *, salt and pepper in a bowl. Add a handfull coarsely chopped basil leaves and keep some nice leaves for garnish. Cut 250 g cherrytomatoes in halves. Heat 1 tbsp ghee or extra virgin olive oil in a large skillet and fry the tomatoes gently for a minute. Add the egg mixture and cook with a lid for about 10 minutes. Crumble 50 g goat cheese over it. Possibly you can already turn off the heat, the cheese will melt in the covered pan in about 30 seconds. Sprinkle fresh basil leaves when serving. Delicious with some rocket salad and (Italian) country bread.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s