V ~ Venkel, opnieuw een zoete verleiding

“Zoete van Florence”, “Zoete Bologneser”, “Zefa Fino”, “Solaris”, “Perfektion”, “Romanesco”. Tot de verbeelding sprekende namen van rassen van de knolvenkel. Ooit had ik venkelzaadjes uit ‘de winkel van Jaap’ gekocht. Ze zagen er zo mooi uit dat ik zo’n vermoeden had dat ze kiemkrachtig waren. En dat waren ze ook… ware het niet dat ik toen niet het verschil kende van venkel mèt en venkel zónder knol. Of beter gezegd ‘bol’, want het is geen wortel, maar het zijn de verdikte bladstengels die we als groente eten. Toen het tijd was voor de oogst, kwam er maar geen knol tevoorschijn.

Foeniculum vulgare Miller_O.W. Thomé_1885
Foeniculum vulgare var. vulgare Miller_O.W. Thomé_1885

Ik bleek met de variant van doen te hebben die enkel dunne stelen en zoete zaadjes vormt. Hoewel ik de zaadjes destijds ‘als’ thee had gekocht, wist ik niet dat het om verschillende soorten ging. Na behoorlijk wat onderzoek blijkt dat er min of meer drie varianten bestaan. Vandaag ga ik voor het goede doel met wat Latijnse namen strooien, mocht je namelijk venkelknóllen willen zaaien. Venkel heet in het algemeen Foeniculum vulgare (in 1768 zo genoemd door de plantkundige Philip Miller). De variant ‘dulce’ geeft venkelblád, ook wel zoete venkel, roomse venkel of tuinvenkel genoemd. De bittere of wilde venkel is de variant ‘vulgare’ (vert. gewoon of vulgair) Dus Foelicum vulgare var. vulgare… met alleen blád en zaden, die zoals de naam aangeeft ietwat bitter zijn. Wat je moet zaaien voor een knol is de variant ‘Azoricum’ (van de Azoren, Portugal). Ik heb er ooit over gedacht om mijn blog de Culinaire Botanica te noemen. Gelukkig heb ik dat niet gedaan, want ik heb ontzettend veel moeite moeten doen om bovenstaande namen uit elkaar te rafelen. Misschien lees je dat hier nu niet uit, maar ik had die blognaam niet in de verste verte waar kunnen maken!

Foeniculum Vulgare var. Azoricum_A.S._2015
Foeniculum Vulgare var. Azoricum_A.S._2015

(2 pers.) 1 venkelknol, 250 g kerstomaatjes, 1 teentje knoflook, afgeriste blaadjes van paar takjes verse tijm, 1 tl Churna*, 1 el olijfolie, 20 g roomboter, 100 ml witte wijn, zout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 220ºC. Haal de harde binnenkant van de knol weg, hou groene, jonge pluimpjes apart en snij de rest in stukjes. Kook de venkel 8 minuten. Kerf intussen de kerstomaatjes in, zodat je ze straks in het kookvocht van de venkel kunt dopen (± 2 min.) om de velletjes te verwijderen. Het verwijderen van de velletjes kost wat tijd, maar is absoluut de moeite waard! Doe de gekookte venkel in de schaal, samen met de tomaatjes en de pluimpjes. Roer de tijm, olijfolie, geraspte of geperste knoflook, Churna* en wat extra zout en versgemalen peper door de wijn. Giet dit mengsel over de venkel en tomaat. Verdeel er wat boter in kleine klontjes over. Zo’n 25 minuten in de oven laten garen. In het kookvocht van de venkel kun je ook nog iets kruimige aardappels koken. Die zijn er namelijk heerlijk bij!

F ~ Fennel, another sweet temptation
Preheat the oven to 220ºC. Remove the hard interior of 1 bub fennel. Keep the green, young tufts apart and cut the rest into pieces. Cook the fennel 8 minutes. In the meantime slice a shallow X into the bottom of 250 g cherrytomatoes (opposite the stem side), using a sharp knife. When the fennel is done, remove it with a skimmer. Now you can gently put the tomatoes into the broth that is left for about 1 min. When the tomatoes are cooled down you van peel of the skin. Removing the skins takes some time, but is definitely worth it! Put the cooked fennel into a bowl, along with the tomatoes and the tufts. Stir destemmed leaves of few sprigs of fresh thyme, 1 tbsp olive oil, 1 grated or crushed clove of garlic, 1 tsp Churna* and some extra salt and freshly ground pepper with 100 ml white wine. Pour this mixture over the fennel and tomato. Spread some butter in small lumps over it. Heat for about 25 minutes in the oven. In the broth that is left, you can also cook some floury potatoes. They are delicious with this meal!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s