Z ~ Zeekraal, in een zilte mungburger

Zeekraal_Helen Sharp_Water-color sketches of American plants_1888-1910_Salicornia mucronata Bigelow
Salicornia mucronata Bigelow_Helen Sharp_Water-color sketches of American plants_1888-1910

Als je je eenmaal gaat verdiepen in zeegroenten, duik je in een fascinerende onderwatertuin. Als tuinierster van ‘boven het water’ blijf ik maar van de éne site naar de andere springen, als een hongerige niet-weter, die met álle algen en wieren in één keer die honger wil stillen. Dat lukt natuurlijk niet. Er zijn waarschijnlijk net zoveel eetbare planten onder water als boven water! Voordat ik verdrink, laat ik me vandaag tot de soorten beperken die ik terug vind in ‘Het Ayurvedisch Kookboek‘, vanaf het eerste uur mijn kookboek der kookboeken: Dulse – Palmaria palmata, dit rode wier wordt ook in Nederland bij laagwater gewonnen. Carrageen – Chondrus crispus, oftewel Iers mos, dat uitbundig rond de Ierse eilanden groeit. Hiziki – Hijikia fusiforme, wordt al eeuwenlang in de Japanse keuken gebruikt. Blaaswier – Fucus vesiculosus, al bekend in de tijd van de Romeinen. En Kombu – Saccharina Latissima, oftewel Suikerwier, maakt deel uit van de bekende verzamelnaam Kelp en is vooral bekend in het gebruik bij sushi. Buiten deze echte onderwater-planten, zijn er ook nog de planten zijn ‘die zich hebben aangepast aan het ondergedompelde leven in brakke en zoute wateren’. Kopje boven, kopje onder! Eén daarvan is Zeekraal,  een zout verdragende vetplant uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae). Opnieuw een plant die onverwacht familie blijkt van rode biet en quinoa! Zeekraal is niet echt van dit seizoen, want dit plantje, dat ook groeit op Hollandse zilte bodem, is van juni tot en met september vers verkrijgbaar. Inmiddels door import wel jaarrond te vinden in de schappen. Voeg niet teveel zout toe bij het gebruik van zeegroenten, want het is juist de zilte smaak van deze groenten, die ’t hem doet.

Zeegroenten_Noel Humphrey_Ocean Gardens_1857
Zeegroenten_Noel Humphrey_Ocean Gardens_1857

(4 pers.) 100g zeekraal, 240g geweekte hele mungbonen, 2 el rijst, 1 kleine rode ui, 2 middelgrote kruimige aardappelen of 1 flinke zoete bataat, 1 ei, paneermeel naar behoefte (liefst van eigen broodkruim of beschuit), 1 el plantaardige olie voor bakken en braden, 1 el mosterd, 1 tl Churna*, 1 tl oregano, zout en versgemalen peper

Kook de mungbonen tot ze net gaar zijn. Schil de aardappelen en snijd in blokjes van 2 cm. Giet de bonen af tot ze nog met een randje onder het kookvocht staan. Voeg de rijst en aardappelen toe en kook nog eens 15 – 20 minuten. Verwarm de oven voor op 200ºC. Verhit de olie in een koekenpan en voeg de ui, Churna* en oregano toe. Zachtjes fruiten tot de kruiden licht gebakken zijn. Als ook de aardappelen gaar zijn, voeg het kruidenmengsel hieraan toe en klop de bonen en aardappelen tot een puree. Roer het ei, mosterd, zout en peper er door. Kijk hoe stevig het mengsel nu is om burgers van te maken. Voeg anders zoveel paneermeel toe als nodig. Als laatste meng je voorzichtig de zeekraal er doorheen. Vorm met je handen stevige burgers en bak in de oven voor 20 minuten. Halverwege keren. Een feestmaal met een salade, kruizemuntchutney, kitchadi, papadums en korianderlassi.

S ~ Salicornia, in a salty mung bean burger
Boil 240g soaked whole mung beans until just tender. Peel 2 medium floury or 1 large sweet potato(es) and cut into 2 cm cubes. Drain the bean, but they still have to be covered with some cooking liquid. Add 2 tbsp rice and potatocubes, cook for another 15-20 minutes. Preheat the oven to 200ºC. Heat 1 tbsp vegetable oil in a frying pan and add 1 small red onion, 1 tbsp Churna* and 1 tsp oregano. Gently fry the spices until aromatized. When the potatoes are done, add the spices to this mixture and whisk the beans and potatoes into a puree. Stir 1 egg, 1 tbsp mustard, salt and pepper through. Look how firm the mix is. Add as many breadcrumbs as needed. Finally, mix carefully the Salicornia through. Shape with your hands 4 burgers and bake in the oven for 20 minutes. 10 minutes on each side. This makes your meal to a feast with a salad, mint chutney, kitchadi, papadums and coriander lassi.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s