F ~ Flageolets, ‘gewone’ boontjes in een fluweelzachte soep

Phaseolus vulgaris_E. Blackwell_A curious herbal_1737
Phaseolus vulgaris_E. Blackwell_A curious herbal_1737

Vandaag – al doet de naam ‘Flageolet’ anders vermoeden – een ‘Gewone Boon’ (volgende keer het mysterie van de ‘Grauwe erwt’). Ze vallen namelijk onder het ras Phaseolus vulgaris. Daar behoren de bekende witte, bruine & zwarte boon, de kidney & kievitsboon en de (bonen die als hele peul worden gegeten) sperzieboon, haricot vert & snijboon bij. Dit klinkt overzichtelijk. Als ik op zoek ga naar de botanische naam voor de Flageolet, gaat het me duizelen! Er zijn zóveel rassen van de Gewone Boon en daarop weer zovele variëteiten! Voor het groene flageoletboontje dat je wellicht van de blikjes van Bonduelle kent, kom ik uit op de variant: Phaseolus vulgaris L. subsp. vulgaris var. nanus Aschers ‘Flageolet’ ‘Chevrier Vert’. Dat hij toch een gewone boon is gebleven…. ;-). Bonduelle noemt ze – om de verwarring maar eens groter te maken ‘groene kidneyboon’. Ik laat het even bij de ‘Flageolet’. Het is een boontje dat van oorsprong uit Frankrijk komt. De naam is ontstaan onder invloed van het Frans flageolet [muziekinstrument, fluitje], verkleiningsvorm van oudfrans flageol [fluit] van latijn flabrum [het blazen, waaien (van de wind), oftewel ’t fluitboontje. Ik snap dat de naam mij altijd heeft doen denken aan datgene wat alle bonen veroorzaken, namelijk flatulentie. Wat daartegen te doen is, lees je in de blog over de kikkererwt. De flageolet wordt overigens geplukt voordat hij tot volle rijping is gekomen. Dat maakt hem tot een kleine, licht groene boon, die een heerlijk stevig en romig mondgevoel geeft. Aanrader voor de komende feestdagen!

Phaseolus vulgaris_C.F. Millspaugh_American medicinal plants_1892
Phaseolus vulgaris_C.F. Millspaugh_American medicinal plants_1892

(4 pers.) 500g (biologische ) flageolets (uit blik of glas), 1 grote ui, 500 ml bouillon, 100 ml slagroom, 1 el ghee of olie, 1 tl geel mosterdzaad, 1 el Churna, 1 laurierblad, ½ tl Himalaya zout en versgemalen zwarte peper

Doe de bonen in een vergiet en spoel ze af . Schil en snipper de ui. Verhit de ghee en laat de mosterdzaadjes hierin tot springen komen. Voeg de ui en Churna toe en bak tot de ui een beetje bruin ziet. Doe de bonen, het laurierblad, de bouillon en zout er bij. Dek af en laat 10 minuten op een zacht vuurtje staan. Verwijder de laurier en pureer de bonen met de room tot een fluweelzachte soep. Het wordt extra feestelijk door geroosterde (grofgehakte) hazelnoten erover te strooien bij het serveren en natuurlijk versgemalen peper naar smaak.

Phaseolus vulgaris_J.W. Weinmann_Phyanthoza iconographia_1745
Phaseolus vulgaris_J.W. Weinmann_Phyanthoza iconographia_1745

F ~ Flageolet, ‘ordinary’ beans in a velvety soup
Put 500g (organic) flageolet beans (canned) in a colander and rinse. Peel and chop 1 large onion. Heat 1 tbsp ghee or oil and let 1 tsp yellow mustard seeds come to dance. Add the onion and 1 tbsp Churna. Fry until the onion looks a little brown. Add the beans, 1 bay leaf, 500 ml stock and ½ tsp salt. Cover and simmer for 10 minutes on low heat. Remove the bay leaf and puree the beans with 100 ml whipped cream to a velvety soup. Sprinkle roasted (coarsely chopped) hazelnuts when serving, together with freshly ground black pepper to taste.

Advertenties

2 gedachtes over “F ~ Flageolets, ‘gewone’ boontjes in een fluweelzachte soep

  1. Wat een paradox vind ik dat, hoezo ‘gewone boon’ ;)?! De kunstenaar die die plant heeft vastgelegd in 1892 dacht daar volgens mij ook echt anders over.

    Wat een prachtig plaatje heb je er weer bij gevonden! Ik word er weer zo blij van. Dank!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s