J ~Jalappewortel, in een Mexicaanse wrap

Ipomoea purga Wenderoth_C.F. Schmidt_Köhler's Medizinal-Pflanzen in naturgetreuen Abbildungen mit kurz erläuterndem Texte_1890
Ipomoea purga Wenderoth_C.F. Schmidt_Köhler’s Medizinal-Pflanzen in naturgetreuen Abbildungen mit kurz erläuterndem Texte_1890

Dat krijg je ervan. Als je het alfabet volgt, kom je vanzelf weer bij de ‘J’ uit. Te exotisch voor groenten die inheems en bekend zijn in Nederland. Het dwingt me op zoek te gaan. Liefst tot op de bodem – nog liever tot ín de aarde. De ‘J’… ik ben gestuit op de van oorsprong Mexicaanse Jalappewortel (uit de stad Jalapa). Een wortel waar ik nog nooit van gehoord heb.  In Het Ayurveda Kookboek wordt deze wortel terloops als ingrediënt genoemd bij een gerecht. Alsof je ‘m in elke supermarkt kan kopen, of tenminste in elke Toko. Dit keer is De Prijsvraag van de Maand dan ook: Wie weet waar je in Nederland Jalappewortel kunt kopen? (dus niet via China)  Mail je antwoord vóór 11 maart a.s. naar prijsvraagapestaartjehetkruidenpaletpuntnl en wie weet win je een gratis proefzakje Marjana Caya (’n reinigingsthee als voorbereiding op de lente, met als hoofdbestanddeel gedroogde gemberwortel). Als ik op internet op zoek ga naar info over Jalappewortel, kom ik niet veel verder dan beschrijvingen in 19e eeuwse oude botanische handboeken. De Ipomoea purga, zijn Latijnse naam, geeft iets van zijn eigenschap weer, namelijk dat je voedsel erdoor versnelt het lichaam verlaat (purgeren). In de vermelding uit de handboeken wordt iets over de smaak gezegd: ‘scherp, bitter, walgelijk, aanhoudend prikkelend’. Eh, hebben we er nog zin in? En toch, als ik er achter kom dat de Jalappewortel familie blijkt te zijn van een bij ons min of meer bekende bloem, weliswaar Valse Jalap genoemd, blijf ik toch nieuwsgierig. Meer poëtische namen voor deze Valse Jalap zijn namelijk Mirabilis Jalapa, Wonder van Peru, Wonderbloem, de Nachtschone of Vier uur klokje. De bloem opent bij de schemering (blijft misschien een ‘schone’ tot in de ‘Nacht’?) en blijkt een heerlijke geur af te geven. Van de Jalappewortel ben ik nog niet helemaal gecharmeerd, maar komend seizoen wil ik dolgraag zo’n Wonderbloem in mijn tuin. En toch hoop ik eind maart ook een stukje van de Jalappewortel in onderstaand gerecht (variant op het recept in bovengenoemd kookboek) te doen!

Ipomoea purga Hayne_F.E. Köhler_Medizinal Pflanzen_1890
Ipomoea purga Hayne_F.E. Köhler_Medizinal Pflanzen_1890

(4 pers.) 500 g (voorgekookte) rode kidneybonen, 1 kleine rode ui, 1 kleine Jalappewortel, 2 el plantaardige olie om in te bakken, 2 el Churna, 1 tl gedroogde tijm, 1 laurierblaadje, 1 tl zeezout

Snij de ui en Jalappewortel heel fijn. Verhit de olie in een koekenpan. Die de ui, Churna, tijm en het laurierblad erbij en laat 1 tot 2 minuten lichtjes bakken. Voeg dan de bonen, jalappewortel en het zout toe. Laat 20 tot 30 minuten sudderen. Serveer in een verwarmde wrap met zure room.

 

Ipomoea purga_bron onbekend
Ipomoea purga_bron onbekend

J ~ Jalap root, in a Mexican wrap
Cut 1 red onion and 1 small Jalap root as finely as possible. Heat 2 tbsp vegetable oil in a frying pan. Add the onion, 2 tbsp Churna, 1 tsp thyme and 1 bay leaf and heat lightly for 1 to 2 minutes. Add 500 g (cooked) red kidney beans, jalappewortel and 1 tsp sea salt. Simmer 20 to 30 minutes. Serve in a heated wrap with sour cream.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s