Het Kruidenpalet bezint & begint

2017.12.17 Schilderijtje ma II
Greta Winkelmolen-Kok, ‘Bloem I’

In mijn nieuwsbrief ‘As de daoge lenge, gaon ze strenge‘ gaf ik aan dat Ayurveda veel aandacht geeft aan seizoenswisselingen. Afgelopen december heeft mijn moeder haar aardse leventje in ene verruild voor het hemelse*. Hoewel het misschien wat buiten de reikwijdte van Het Kruidenpalet gaat, wil ik graag aangeven dat ik bij het afscheid nemen van mijn moeder enorm veel steun heb aan datgene wat ik afgelopen jaren aan kennis heb opgedaan door me te verdiepen in Ayurveda. Hoe ik steeds beter besef dat het er om gaat aandacht te geven aan álle grote – en minder grote – veranderingen in mijn leven.

De taal en filosofie van Ayurveda spreekt me aan. Het geeft me handreikingen om te leren dat ik elk moment opnieuw bekijk wat mij en mijn omgeving het meest ten goede komt. Daardoor leer ik steeds beter hoe ik sterk en helder blijf om datgene te kunnen doen wat klopt en nodig is.

Omdat ieder van ons uniek is en elk moment anders is,  is het een voortdurend proces om te blijven afstemmen. Nog meer als anders voel ik dat je er niet van uit kunt gaan, dat je bij wie of wat dan ook een totaaloplossing kunt vinden voor altijd. Elk moment vraagt iets anders van ons.

Het maakt wel een groot verschil wanneer je jezelf steeds beter leert kennen. Daardoor kun je sneller afstemmen op datgene wat je nodig hebt.

2017.12.17 Schilderijtje ma III
Greta Winkelmolen-Kok, ‘Bloem II’

Een heel helder en toegankelijk boek over Ayurveda, waarin een aantal basisbegrippen op verschillende manieren wordt uitgelegd is ‘Het Ayurveda Boek‘ van Judith H. Morrison. Om onszelf te leren kennen heeft Ayurveda 3 menstypen – Vata, Pitta en Kapha – gedefinieerd**. Niet zozeer om je in een hokje te stoppen, maar om je een richtlijn te geven. Zij legt de begrippen met beeldmateriaal en Westerse voorbeelden uit, waardoor ze ook voor mij begrijpelijk worden.

Inmiddels weet ik dat mijn basis-constitutie Vata-Pitta is en dat álle veranderingen mij makkelijk uit mijn evenwicht kunnen brengen, zelfs bij gebeurtenissen die ik als positief ervaar. Daarentegen kan ik ook makkelijker weer balans vinden dan iemand die bijvoorbeeld voornamelijk Kapha in zijn/haar basis-constitutie heeft. Hoewel deze persoon van nature stabieler is, heeft zo iemand meer tijd nodig áls hij/zij, om wat voor reden dan ook, uit evenwicht is geraakt. Het verlies van iemand die je dierbaar is gaat iedereen aan het hart, al zal de manier waarop zich dit uit voor iedereen anders zijn.

2017.12.17 Schilderijtje ma I
Greta Winkelmolen-Kok, ‘Bloem III’

Omdat ik met Het Kruidenpalet speciale aandacht geef aan voeding, wil ik hier graag nog aangeven wat Morrisson schrijft over ‘troosteten’. Dat we meestal zoete dingen eten als we troost zoeken. Troostvoedsel heeft vaak kapha-kenmerken (aardend en rustgevend) in zowel smaak als structuur. Ik herken dat enorm. Een teveel aan zoet is echter niet goed. Stilaan maak ik meer en meer gebruik van andere zintuigen dan smaak, die dezelfde kapha-kwaliteit bezitten, zoals goed gezelschap, zelfmassage met verwarmde (sesam)olie en aangename muziek.

Zoete, verwarmende kruiden en specerijen hebben die kwaliteit ook en dat is het moment waarop Het Kruidenpalet weer begint…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

* Het (kleuren)palet van Het Kruidenpalet komt van mijn moeder: de schilderijen van de bloemen zijn van haar hand.

** Trainers en coaches in het Westen maken ook vaak gebruik van een indeling in menstypen, zoals DISC (persoonlijkheidsmodel dat is gebaseerd op het werk van de Amerikaanse psycholoog William Marston) of het Kwadrant van Ofman (opgesteld door de bedrijfskundige Daniel Ofman). Deze modellen worden vooral ingezet binnen de arbeidssfeer (op die manier heb ik er ook kennis mee gemaakt), maar ook hier is de insteek om inzicht te krijgen in jezelf.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s