Churna*

Een Churna* is een mix van kruiden en specerijen. Letterlijk vertaald uit het Sanskriet चूर्ण, betekent het ‘poeder’. De specerijen voegen niet alleen smaak en balans toe aan je maaltijd, maar fungeren ook om je spijsvertering te bevorderen. Hoewel ik er op deze site niet op in zal gaan hebben ze tal van geneeskrachtige eigenschappen. In de Ayurvedische praktijk** worden Churna*s al eeuwenlang gebruikt.Gember_Zwarte peper_Kappertje_Cayenne peper Bij het koken van elke maaltijd kun je Churna* toevoegen. Ongeveer een theelepel kruidenmengsel per portie, maar dat is ook afhankelijk van je smaak. Bak de specerijen zachtjes mee in je gerechten totdat het aroma vrijkomt. De Churna*s bevatten geroosterde specerijen dus kun je ze ook in een dressing gebruiken bij een salade. Voeg de Churna* toe aan je soep, stoofschotel en sauzen of strooi dit over bereidde groenten of rijst aan tafel. Zet naast zout en peper ook een potje Churna* op tafel. Je kunt een klein potje meenemen als je onderweg bent, zodat je het kunt toevoegen aan al je maaltijden. Zo wordt datgene wat je eet beter verteerbaar en nog smaakvoller!

** Als je benieuwd bent wat Ayurveda voor je gezondheid kan betekenen,
bekijk dan de mogelijkheden bij Ayurveda Pure.

Churna*

A Churna* is a blend of spices and herbs. These spices not only add flavor and balance to your meal, but also act as digestive aids and have numerous medicinal properties. Ayurvedic practices include the use of these Churnas. When cooking a meal you can add spices, measuring out approximately (to taste) one teaspoon of spice mixture per serving. Sauté spices until the aroma is released (but be careful not to burn). Or you can sauté the spice mixture in ghee/oil and drizzle on vegetables or grains. Add churnas to soups, stews and sauces as they’re cooking or sprinkle over prepared vegetables or rice at the table. Add to popcorn with lots of ghee for a treat. Carry a small jar or packet with you so you can add them to food on the go and make all your meals healthier, more digestible and delicious. Churnas are convenient, mouth-watering and nutritious!

** If you’re wondering what Ayurveda can do for your health,
check out the options at Ayurveda Pure.

Verschillende Churna*s voor verschillende ‘type’ mensen
Hoewel elk mens uniek is en niet in hokjes is in te delen, kan het soms handig zijn een richting aan te geven. Mensen hebben nu eenmaal een bepaalde constitutie met bijbehorende spijsvertering. Op de website van het Europa Ayurveda Centrum krijg je een indruk van de manier waarop je je eten kunt aanpassen aan hoe je spijsvertering in elkaar zit, in combinatie met een aantal andere factoren. Mijn specialiteit ligt erin om kruiden te mengen voor verschillende type mensen, dosha’s genoemd. Dan hebben we 3 hoofdtypen: vata, pitta kapha. Binnen deze hoofdtypen heb je natuurlijk een breed spectrum waarin je jezelf terug kan vinden. Meestal heb je twee dosha’s die dominant zijn.

Afhankelijk van hoe je je op dit moment voelt, kun je je kruidenpalet hierop aanpassen.

alvast een lijstje met veel gebruikte specerijen en kruiden:
A ~ Anijs & Asafoetida, B ~ Basicilum, C ~ Curcuma & Chili/Cayenne, D ~ Dragon & Dille, E ~ ?, F ~ Fenegriek, G ~ Gember, H ~ Hyssop, I ~ Indiase Laurier, J ~ ?, K ~ Komijn & Koriander & Kaneel & Kardamom, L ~ Laurier & Lavendel, M ~ Mosterdzaad & Marjolein & Munt, N ~ Nigella, O ~ Oregano, P ~ Perterselie & Peper, Q ~ ?, R ~ Rozemarijn, S ~ Saffraan , T ~ Tijm , U ~ ?, V ~ Venkel & Vanille, W ~ Witte Mosterd, XY, Z ~ Zoethout…

Nb. Deze pagina wordt niet meer ge-update vanaf mei 2016. Om de meest recente informatie te bekijken, ga je hier naar de officiële website van Het Kruidenpalet.

Nb. This page will no longer be updated (May 2016). To view the latest information, go here for the official website Het Kruidenpalet.

Advertenties

2 gedachtes over “Churna*

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s